Friday, November 9, 2012

Cara nak tingkatkan paras hb untuk ibu hamil...


Assalamualaikum
Semalam ak g kk mcm biasa utk chek up bulanan untuk org mengandung..Alhamdulillah  la ni da nak masuk 23 minggu…..berat pun da 66kg di kala usia kandungan ak 5 bulan lebih..x tau la nanti berat ak masa da cukup bulan..confirm cecah 70kg.…yes sy da demok..demok berisi…hermmm dapat ke ak kembali ke berat asal 50 kg after pantang nanti…

Masa pengalaman ak dulu masa berpantang kan yan dulu,44 ari ak sgt mendukacitakan..haha..pagi makan kuih seketol..tgahari makan nasi sesenduk berlaukkan ikan merah bakar n sayur sawi rebus n n buah betik..makan mlm pulak pukul 6 ptg sama menu mcm tghari..mlm da xleh makan…24 hour pakai bengkung org dulu2..bukan yg ada jual kat pasaran tu..bengkung kain yg panjang bejela tu…pastu kena lilit2 dan lilit2…huh sungguh x selesa..tapi benda2 yg x best mcm ni la akhirnye mendatangkan hasil yg sgt memuaskan…berat dpt kembali kepada asal..masa aku pregnankan yan berat maksimum ak penah capai adalah 68kg…huhu yg second ni baru 5 bulan lebih da 66kg ape cite…x pe sabar2…


La ni ak dok cari kat internet camne tip or petua nak tambah darah…setiap kali g chek up kat kk benda wajib yg kena wat kena cucuk kat ujung jari ni..nurse nak cek paras hb kt…yg aku tau ibu hamil hb x leh kurang dari 9gm/%...la ni aku dok risau coz hb ak makin lame makin menurun..tapi belum teruk lagi…masa chekup yg petama dulu 13.9,pastu 12.5,,turun 12.1..dan semalam turun lg 11.8…alamak risaunye ak….ibu hamil yg kurang darah ni memang sgt bahaya untuk ibu n bayi dalam kandungan..ak takut next month chek makin turun lagi…ppil vitamin yg doctor bg memang ak x tinggal…pastu en,hubby pun ada lg beli pil tmabahan yg lain2…ermm susu?nurse suh ak minum 3 kali sehari…tp ak cume minum skali sehari je…ada org ckp makan hati ayam leh tambah darah..ermm da lame ak x makan hati ayam..ermm maybe leh cube….

Okay sambung next entry…penat taip dah….





1 comment:

  1. mkn hati lembu....sy sblm ni pn ms hamil hb kurang....tp jgn kerap..1 mngu 1x/2x sudah memadai..hati lmbu tu sy buat goreng kicap atau grg halia ajer.....trylh

    ReplyDelete